Acasă » Specialități »

Psihiatrie

Psihiatrie la Global Medical Health

Psihiatria este o latură extrem de specifică a medicinii, care datorită particulartăţilor sale necesită o abordare bioetică deosebită. În urma efectuării analizei literaturii de specialitate se poate concluziona faptul că pe parcursul evoluţiei societăţii, aspectul etic în relaţia medicpacient, în mod special din perspectiva psihiatriei, suferă modificări importante.

Principiile eticii medicale contemporane încearcă să păstreze autonomia persoanelor cu dificienţe mintale şi să orienteze societatea spre o atitudine mai tolerantă faţă de persoanele cu dereglări psihice.

Bolnavul psihic, psihiatrul şi societatea prezintă un sistem, în care relaţiile dintre elementele lui sunt mutuale şi supuse influenţei context socio-moral comun. Astfel, într-o societate de orientare totalitarista, represivă, diagnosticul tulburărilor psihice poartă în sine o 418 greutate de discriminare, deseori este folosit pentru discriminarea „celor care nu convin”şi a părerilor lor, toleranţa faţă de bolnavii psihici este scăzută, ei sunt izolaţi, social limitaţi, predomină paternalizmul cu accent „poliţienesc”, interesele de stat prevalează intereselor persoanei aparte, serviciul psihiatric este o parte a sistemului represiv şi este eliminat din cadrul controlului social, în rezultatul căruia acumulează putere, dar în acelaşi timp pierde încrederea cetăţenilor.

Psihiatria este ramura medicinei axată pe diagnosticarea, tratamentul și prevenirea tulburărilor mentale, emoționale și comportamentale.

Un psihiatru este un medic care este specializat în sănătate mintală, inclusiv în tulburări legate de consumul de substanțe. Psihiatrii sunt calificați să evalueze atât aspectele mentale, cât și cele fizice ale problemelor psihologice.

placeholder placeholder placeholder

Investigații Psihiatrie

Oamenii caută ajutor psihiatric din mai multe motive. Problemele pot fi bruște, cum ar fi un atac de panică, halucinații înspăimântătoare, gânduri de sinucidere sau auzirea „vocilor”. Sau pot fi pe termen mai lung, cum ar fi sentimente de tristețe, deznădejde sau anxietate care nu par să se ridice niciodată sau probleme de funcționare, ceea ce face ca viața de zi cu zi să se simtă distorsionată sau scăpată de sub control.

placeholder placeholder placeholder

Diagnosticarea Pacienților

Pentru că sunt medici, psihiatrii pot comanda sau efectua o gamă completă de analize medicale de laborator și psihologice care, combinate cu discuțiile cu pacienții, ajută la furnizarea unei imagini a stării fizice și psihice a pacientului. Educația și pregătirea lor clinică îi echipează să înțeleagă relația complexă dintre bolile emoționale și alte boli medicale și relațiile cu genetica și istoricul familial, să evalueze datele medicale și psihologice, să pună un diagnostic și să lucreze cu pacienții pentru a dezvolta planuri de tratament.

Diagnosticele specifice se bazează pe criteriile stabilite în Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM-5) al APA, care conține descrieri, simptome și alte criterii pentru diagnosticarea tulburărilor mintale.

Ce tratamente folosesc psihiatrii?

Psihiatrii folosesc o varietate de tratamente – inclusiv diverse forme de terapie prin vorbire, medicamente, intervenții psihosociale și alte tratamente (cum ar fi terapia electroconvulsivă sau ECT), în funcție de nevoile fiecărui pacient.

Psihoterapia, numită uneori terapie de vorbire, este un tratament care implică o relație de vorbire între un terapeut și pacient. Poate fi folosit pentru a trata o mare varietate de tulburări mentale și dificultăți emoționale. Scopul psihoterapiei este de a elimina sau controla simptomele invalidante sau tulburătoare, astfel încât pacientul să poată funcționa mai bine. În funcție de amploarea problemei, tratamentul poate dura doar câteva ședințe pe o săptămână sau două sau poate dura mai multe ședințe pe o perioadă de ani. Psihoterapia se poate face individual, în cuplu, în familie sau în grup.

Există multe forme de psihoterapie. Există psihoterapii care ajută pacienții să-și schimbe comportamentele sau modelele de gândire, psihoterapii care îi ajută pe pacienți să exploreze efectul relațiilor și experiențelor trecute asupra comportamentelor prezente și psihoterapii care sunt adaptate pentru a ajuta la rezolvarea altor probleme în moduri specifice. Terapia cognitiv-comportamentală este o terapie orientată spre obiective care se concentrează pe rezolvarea problemelor. Psihanaliza este o formă intensivă de psihoterapie individuală care necesită ședințe frecvente de mai mulți ani.

Majoritatea medicamentelor sunt folosite de psihiatri în același mod în care medicamentele sunt folosite pentru a trata hipertensiunea arterială sau diabetul. După finalizarea evaluărilor amănunțite, psihiatrii pot prescrie medicamente pentru a ajuta la tratarea tulburărilor mintale. Deși mecanismul precis de acțiune al medicamentelor psihiatrice nu este pe deplin înțeles, acestea pot modifica semnalizarea chimică și comunicarea în creier, ceea ce poate reduce unele simptome ale tulburărilor psihiatrice.

Pacienții care urmează un tratament medicamentos pe termen lung vor trebui să se întâlnească periodic cu psihiatrul lor pentru a monitoriza eficacitatea medicamentului și eventualele efecte secundare.

Tipuri de medicamente

Antidepresive – utilizate pentru a trata depresia, tulburarea de panică, PTSD, anxietatea, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea de personalitate limită și tulburările de alimentație.

Medicamente antipsihotice – utilizate pentru a trata simptomele psihotice (deliruri și halucinații), schizofrenie, tulburare bipolară.

Sedative și anxiolitice - utilizate pentru a trata anxietatea și insomnia.

Hipnotice – folosite pentru a induce și menține somnul.

Stabilizatori de dispoziție – utilizați pentru a trata tulburarea bipolară.

Stimulante – utilizate pentru tratarea ADHD.

Psihiatrii prescriu adesea medicamente în combinație cu psihoterapie

Listă Medici Psihiatri

Acceptă ajutorul medicilor psihiatrii cu rezultate excepționale în tratarea problemelor emoționale:

Abonează-te la newsletter

whatsapp icon