Acasă »

Specialități

Specialități

Bolile infecțioase reprezintă o ramură medicală ce presupune studiul amănunțit al afecțiunilor dobândite prin expunerea la virusuri și bacterii. Acestea pot fi cauzate de agenți patogeni ce includ virusuri comuni, cum este gripa, bacterii, ciuperci și paraziții. Bolile infecțioase se răspândesc rapid dacă nu există o diagnosticare corectă și se pot manifesta prin simptome severe fără un tratament eficient.
Cardiologia este o specialitate medicală complexă ce se ocupă cu buna funcționare a unuia dintre cele mai importante organe, inima. În cadrul cardiologiei se studiază atât afecțiunile inimii și vaselor de sânge, cât și cele mai sigure și eficiente căi de tratament și prevenție. Cardiologia este considerată o subramură a medicinei interne, fiind axată pe studierea în profunzime a inimii, de la boli și malformații, până la tratament.
Chirurgia cardiovasculară este ramura chirurgiei ce se ocupă cu diagnosticarea și tratarea prin intervenții chirurgicale a bolilor cardiovasculare. Atât inima, cât și vasele de la și către inimă sunt supuse la nevoie unor intervenții speciale pentru a le ajuta să funcționeze în parametrii normali. Intervențiile de chirurgie cardiovasculară au rolul nu doar de a trata pacienții cu boli de inimă, ci și de a preveni apariția anumitor afecțiuni în rândul persoanelor predispuse bolilor cardiace.
Chirurgia generală este o ramură medicală ce presupune studiul și tratarea afecțiunilor și bolilor de la nivelul organelor interne prin intervenții chirurgicale minim invazive și clasice. Astfel, începând cu consultația în chirurgie generală, până la intervenția propriu-zisă, întreg procesul decurge sub atenta supraveghere a unui medic chirurg. Fiecare intervenție chirurgicală presupune atât consult și îngrijire pre-operatorie, cât și îngrijire și monitorizare post-operatorie.
Chirurgia plastică este ramura medicinei al cărui obiectiv este să restaureze și să corecteze forma și funcțiile diferitelor zone ale corpului. În cadrul chirurgiei plastice vorbim despre proceduri chirurgicale invazive, desfășurate sub atenta observare a medicului specialist. De cealaltă parte se află chirurgia estetică, o ramură a chirurgiei plastice, unde accentul cade pe îmbunătățirea aspectului fizic și ștergerea urmelor îmbătrânirii prin proceduri non-invazive, cum sunt injectările și tratamentele cu laser. Fiecare intervenție și procedură din cadrul secției de chirurgie plastică și estetică presupune atât o consultație de specialitate, procedura aleasă, cât și consultul postoperator al pacientului.
Dermatologia este specialitatea medicală ce are ca prioritate studiul și tratamentul bolilor de la nivelul pielii, scalpului și unghiilor. Aceste boli dermatologice au manifestări cutanate la nivelul exterior al corpului, afectând încrederea în sine a pacienților. Majoritatea bolilor dermatologice au manifestări la nivelul pielii, fiind cel mai extins organ. De aceea s-au dezvoltat numeroase tratamente ce au rolul de a stopa și de a trata afecțiunile de la nivelul pielii, precum acneea, psoriazis și eczeme.
Diabetul este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni în rândul persoanelor din toate grupurile de vârstă. Există diverse forme și cauze ce duc la declanșarea și diagnosticarea cu diabet. Prin definiție, diabetul este caracterizat de un nivel anormal de crescut al zahărului în sânge, dereglare ce apare atunci când pancreasul (organul responsabil cu producerea hormonului cu rol de reglare a insulinei) nu mai funcționează corespunzător din diverse cauze, fie ele genetice sau dobândite.
Ecografia este cea mai des utilizată și cunoscută metodă de imagistică medicală prin care se obține o imagine de ansamblu asupra organelor interne. Principalele avantaje sunt că este noninvazivă și nedureroasă, fiind una dintre cele mai utilizate metode pentru diagnosticarea diverselor afecțiuni la nivelul sistemului digestiv, endocrinologic, reproducător, cardiovascular și digestiv. De asemenea, ecografia oferă medicului specialist o imagine în timp real asupra organelor și structurilor interne, etapă esențială pentru a identifica orice leziune sau anomalie.
Endocrinologia este o specialitate medicală ce urmărește buna funcționare a organismului prin observarea și studiul glandelor endocrine și hormonilor secretați de acestea. Dereglările hormonale sunt resimțite de organism și sunt cauza principală pentru multiple afecțiuni medicale. Aici intră în rol medicul endocrinolog, specializat în diagnosticarea și tratarea eficientă a problemelor hormonale.
Gastroenterologia este o ramură a medicinei pe cât de complexă, pe atât de esențială pentru buna funcționare a organismului. Aceasta studiază afecțiunile gastrointestinale ce încep de la esofag până la rect, organe responsabile cu digestia corectă a băuturilor și alimentelor. Întreg sistemul digestiv este afectat zilnic fie de stilul de viață și alimentația dezechilibrată, fie de stres și oboseală. Orice dereglare sau schimbare se resimte și la nivelul sistemului digestiv.
Hematologia este o ramură importantă a medicinei care se concentrează pe studiul și tratamentul bolilor care afectează sângele sau vasele de sânge și organele responsabile pentru producerea sângelui. De la diagnosticarea precisă la tratarea și prevenirea bolilor, hematologia are un rol vital în menținerea sănătății organismului.
Iridologia este o tehnică de observare a sănătății, care există de mai bine de 2500 de ani. În prezent, această tehnică este folosită de anumiți medici, homeopați și în mod special de naturopati. Naturopatia este o stiinta care are la baza in proportie de 100% sisteme naturale, organice de detoxifiere si nutritie care duc la regenerarea tesuturilor si vindecarea intregului organism. Acestea sunt de natura sa determine instalarea adevaratei sanatati, vitalitati si longevitati.
Medicina de familie este o specialitate medicală amplă unde accentul cade pe bunăstarea generală a fiecărui pacient prin controale regulate. Medicul de familie, spre deosebire de medicul specialist, este calificat atât pentru a trata o varietate de afecțiuni, cât și pentru a oferi asistență pacienților. Fiecare dintre noi are nevoie de un medic de familie, indiferent de vârstă, fie că vorbim despre nou-născuți, fie că vorbim despre vârstnici.
Medicina fizică și reabilitarea este ramura medicinei al cărui obiectiv este să ajute pacienții de orice vârstă să își atingă adevăratul potențial din punct de vedere al mobilității. Indiferent că vorbim despre anumite limitări fizice dobândite în urma unor traumatisme sau în urma unor boli și leziuni, medicina fizică și de reabilitare intervine localizat pentru refacerea parțială sau totală a funcțiilor musculo-scheletice.
Medicina internă este o specialitate pe cât e complexă, pe atât de importantă pentru diagnosticarea corectă a diverselor probleme de sănătate de la primele semne. Medicina internă este specialitate medicală ce privește organismul uman ca pe un tot unitar, analizând fiecare detaliu și simptomă pentru un diagnostic clar și tratamente nechirurgicale eficiente.
Nefrologia este specialitatea medicală care studiază fiziopatologia, bolile și tratamentele pentru afecțiunile rinichilor. Nefrologia vizează rinichii și buna funcționare a acestora, acoperind o gamă largă de afecțiuni ce apar fie din cauze ereditare, fie sunt dobândite ca urmare a unui stil de viață dezechilibrat sau din cauza unor traumatisme. Rinichii sunt predispuși la diverse boli, unele acute, altele cronice, dar care pot fi tratate dacă sunt diagnosticate la timp.
Neurochirurgia este ramura medicinei strâns legată de neurologie, dar care presupune diagnosticarea și tratarea afecțiunilor sistemului nervos prin intervenții chirurgicale. De asemenea, neurochirurgia are rol și de prevenție prin intervenții locale înainte de agravarea simptomelor și a bolilor neurologice. Sistemul nervos este unul dintre cele mai complexe structuri din organism, neurochirurgia presupunând pe lângă expertiză și cunoștințe vaste, și atenția la detalii și dexteritate.
Neurologia este o specialitate medicală complexă ce studiază amănunțit întreg sistemul nervos, de la formare și structură, până la funcțiile și afecțiunile acestuia. Sistemul nervos este considerat centrul de comandă al corpului. Acesta reglează și coordonează fiecare activitate. De aceea fiecare dezechilibru și afecțiune neurologică la nivelul sistemului nervos are un impact major asupra stilului de viață și activităților zilnice.
Obstetrica și ginecologia sunt ramurile medicinei specializate în studiul și îngrijirea sistemului reproducător feminin. Fiecare presupune anumite investigații de specialitate în fiecare etapă de dezvoltare a sistemului reproducător. Dacă ginecologia se concentrează pe tratarea și sănătatea de la primul ciclu menstrual până la instalarea menopauzei, obstetrica presupune monitorizarea modificărilor și dezvoltării sistemului reproducător feminin pe durata concepției, gestației, nașterii și perioadei post-partum.
Oftalmologia este specialitatea medicală ce se concentrează pe studiul amănunțit al ochilor, de la fiziologie și diagnostic, până la tratament și chirurgie oftalmologică. Prin teste ample de vedere și investigații suplimentare, medicul oftalmolog gestionează fiecare etapă de la diagnosticare până la tratarea afecțiunilor. Datorită tehnologiei medicale avansate se poate interveni asupra afecțiunilor oftalmologice cu ajutorul laserelor și tehnicilor minim invazive, atunci când alte căi de tratament își pierd din eficiență.
Oncologia este o ramură complexă a medicinei ce se concentrează pe studiul, diagnosticarea și tratarea tumorilor maligne și bolilor canceroase. Cancer este termenul general folosit pentru a descrie orice afecțiune capabilă să inducă fenotipul malign (producerea necontrolată de celule dăunătoare și aglomerarea lor pe anumite organe sau țesuturi).
ORL sau otorinolaringologia este specialitatea medicală ce pune accent de studiul urechii, nasului și laringelui. Organe cu funcții esențiale, vorbirea, auzul, gustul și respirația, presupun un studiu amănunțit și o diagnosticare corectă pentru a veni în ajutorul pacienților cu un plan de tratament eficient. ORL este o ramură a medicinei definită prin atenția la detalii.
Ortopedia este specialitatea medicală ce pune accent pe studiul, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor sistemului musculo-scheletic, ce cuprinde oasele, articulațiile, mușchii, tendoanele și ligamentele. Medicii ortopezi tratează pacienți de diferite vârste, de la tineri care suferă de deformări ale coloanei și persoane cu fracturi osoase, până la sportivi și vârstnici cu probleme de mobilitate. Pe baza cunoștințelor ortopedice, medicul specialist diagnostichează, tratează și recomandă terapii complementare pentru menținerea sănătății sistemului musculo-scheletic.
Pneumologia este domeniul medical specializat în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor apărute la nivelul sistemului respirator și plămânilor. Un sistem complex, ce începe de la nas și gură, coboară prin faringe, laringe, trahee și bronhii și este completat de plămâni și mușchii respiratori, sistemul respirator este supus zilnic unor factori externi ce pot provoca inflamații și infecții.
Psihiatria este o latură extrem de specifică a medicinii, care datorită particulartăţilor sale necesită o abordare bioetică deosebită. În urma efectuării analizei literaturii de specialitate se poate concluziona faptul că pe parcursul evoluţiei societăţii, aspectul etic în relaţia medicpacient, în mod special din perspectiva psihiatriei, suferă modificări importante.
Psihologia clinică este știința care studiază factorii psihologici implicați în starea de sănătate şi de boală. Acest domeniu se focalizează atât pe aspectele de promovare a sănătății şi prevenție a patologiei, cât şi asupra aspectelor de tratament psihologic al tulburărilor care implică mecanisme psihologice în diopatogeneză.
Radiologia și imagistica medicală este ramura medicinei ce utilizează tehnologia pentru localizarea, diagnosticarea și tratarea diverselor afecțiuni. Această secție a medicinei utilizează metode non-invazive ce generează imagini cât mai concludente cu structura organelor interne ale corpului uman. Astfel, atât medicul specialist, cât și pacientul primesc, prin intermediul investigațiilor imagistice, informațiile necesare pentru diagnosticarea și tratarea corectă. Când vorbim despre imagistica medicală, aici sunt incluse toate investigațiile ce utilizează raze X pentru examinarea corpului uman. Printre cele mai frecvente investigații imagistice se numără radiografia, rezonanța magnetică nucleară (RMN), computer tomograf (CT) și ecografia.
Reumatologia este ramura medicinei care se ocupă cu studiul avansat al afecțiunilor reumatice ce apar la nivelul articulațiilor și sistemului musculo-scheletar. Majoritatea afecțiunilor tratate de reumatologie apar în urma unor inflamații și degradări sistematice și pot fi diagnosticate și tratate de la primele simptome. Sunt frecvent întâlnite în rândul persoanelor în vârstă, unde degradarea sistematică apare din cauze naturale.
Urologia este specialitatea medicală ce studiază, diagnostichează și tratează afecțiunile tractului urinar la femei și bărbați și bolile organelor reproducătoare la bărbați. Devine astfel o ramură a medicinei esențială pentru un organism sănătos. Urologia supraveghează orice dereglare apărută la nivelul rinichilor, vezicii urinare, uretră, uretere, glande suprarenale și sistemul reproducător al bărbaților.

Abonează-te la newsletter

whatsapp icon