Acasă » Specialități »

Diabet și boli de nutriție

Diabet și boli de nutriție

Diabetul la Global Medical Health

Diabetul este una dintre afecțiunile care afectează mulți români.

Consultația poate face diferența!

Dacă ai simptome de diabet sau ai fost deja diagnosticat și vrei să ai control asupra acestei afecțiuni, programează un consult diabetologic. Alege expertiza medicală și profesionalismul medicilor diabetologi de la Global Medical Health, o clinică de diagnostic și tratament a multiplelor tipuri de diabet, unde investigațiile medicale sunt susținute de tehnologia de ultimă generație.

Diabetul este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni în rândul persoanelor din toate grupurile de vârstă. Există diverse forme și cauze ce duc la declanșarea și diagnosticarea cu diabet. Prin definiție, diabetul este caracterizat de un nivel anormal de crescut al zahărului în sânge, dereglare ce apare atunci când pancreasul (organul responsabil cu producerea hormonului cu rol de reglare a insulinei) nu mai funcționează corespunzător din diverse cauze, fie ele genetice sau dobândite.

Fie că vorbim despre diabet de tip 1 sau diabet de tip 2, această boală este o afecțiune care schimbă stilul de viață al pacienților și se impun anumite schimbări în alimentație. Diabetul persistă de-a lungul întregii vieți, astfel că este o boală pe care pacienții trebuie să o mențină sub control la fiecare etapă. De la primele semne de diabet, programează un consult diabetologic la Global Medical Health pentru a beneficia de ajutorul unui medic specialist.

placeholder placeholder placeholder

Investigații Diabet

O consultație în diabet la Global Medical Health reprezintă mai mult decât accesul la medicul specialist. Înseamnă oportunitatea de a beneficia de un pachet de analize pentru diabet, investigații paraclinice relevante și stabilirea unei scheme de tratament pentru fiecare tip de diabet. Pe baza fiecărei investigații cerute de către medicul diabetolog, acesta poate pronunța un diagnostic precis și poate recomanda cea mai bună schemă de tratament diabetologic. Medicul diabetolog poate recomanda investigații suplimentare în diabet, cum sunt:

 • Test de rutină al glucozei din sânge;
 • Test pentru determinarea glicemiei pe nemâncate;
 • Testul glicemiei provocate;
 • Monitorizarea glicemiei pe o perioadă de 3 luni hemoglobina glicată);
 • Examen biochimic al urinei;
 • Screening amănunțit pentru persoanele cu risc de dezvoltare a diabetului.
placeholder placeholder placeholder

Consult Medic Diabetolog

Printr-o consultație în diabet la medicul specialist poți primi răspunsuri la întrebările tale, dar și sfaturi despre cum poți avea o viață echilibrată și adaptată noilor schimbări. Fiecare pacient trebuie să prezinte medicului diabetolog detalii despre simptomele resimțite și istoricul medical, în timp ce medicul analizează fiecare detaliu pentru a stabili investigațiile necesare și următorii pași pentru diagnosticare și tratament.

Datorită expertizei medicale, medicul diabetolog este alături de pacient la fiecare pas, începând cu investigațiile în diabet și diagnosticare, până la stabilirea schemei de tratament. Rolul unui medic diabetolog este mult mai amplu, pentru că acesta oferă pacienților sfaturi de nutriție, esențiale după diagnosticarea cu diabet. De aceea fiecare pacient care trece pragul medicului specialist trebuie să fie deschis la anumite schimbări în stilul de viață și să le accepte. Fiind o specialitate medicală esențială, printre responsabilitățile medicului diabetolog se află:

 • Consultații de specialitate;
 • Recomandă analize pentru diabet;
 • Interpretează rezultatele analizelor și testelor suplimentare;
 • Oferă un diagnostic pe baza investigațiilor și stabilește tipul de diabet;
 • Determină cauzele bolii de diabet;
 • Recomandă un plan de tratament diabetologic;
 • Oferă consiliere despre alimentație și monitorizarea meselor;
 • Tratează pacienții cu diferite tipuri de diabet;
 • Monitorizează pacienții pe durata tratamentului;
 • Stabilește și adaptează planul de tratament în funcție de nevoile pacientului;
 • Reevaluează periodic starea pacientului.

Diferitele tipuri de diabet se pot instala încă din perioada adolescenței, o cauză principală fiind stilul de viață dezechilibrat și problemele de nutriție. De la primele simptome ce pot indica instalarea unei forme de diabet (sete și senzație de foame constantă, senzație de oboseală, pierdere în greutate, pierderea masei musculare, vindecarea lentă a rănilor) se recomandă un consult diabetologic amănunțit fie pentru a confirma, fie pentru a exclude această afecțiune de pe listă. Pacienții pot ajunge la medicul diabetolog la recomandarea medicului de familie sau a medicului internist.

Îngrijire adaptată la pacient

O consultație în diabet la Global Medical Health este primul pas spre stabilirea unui stil de viață sănătos și echilibrat.

Ai acces la medici specializați în probleme de nutriție și diagnosticarea și tratarea diferitelor tipuri de diabet. Astfel primești ajutorul necesar pentru a trece peste această provocare și pentru a te adapta unui nou stil de viață.

Patologii Abordate

Diabetul este clasificat în funcție de cauza ce a dus la apariția acestuia și poate fi de mai multe tipuri. Fie că vorbim despre diabet declanșat ca urmare a unei dereglări în organism și la nivel pancreatic, fie că vorbim despre diabet dobândit în urma unui stil de viață dezechilibrat, fiecare formă trebuie diagnosticată și tratată de la primele simptome. Tipurile de diabet întâlnite și tratate de medicii specialiști sunt:

 • Diabet de tip 1 (organismul distruge celulele producătoare de insulină din pancreas, fiind nevoie de un aport artificial de insulină pe toată durata vieții);
 • Diabet de tip 2 când organismul produce insuficientă insulină (impune monitorizare periodică și managementul nivelului de insulină);
 • Diabet de tip 2 când celulele nu reacționează la insulina produsă (cunoscută și ca rezistență la insulină);
 • Diabet gestațional (apare în timpul sarcinii și dispare după naștere).

Medicul diabetolog trebuie să cunoască istoricul medical al pacientului și detalii despre stilul de viață. Acest pas reprezintă un punct de pornire în recomandarea investigațiilor necesare, diagnosticare și stabilirea schemei de tratament. Prin reglarea nivelului de insulină se urmărește stoparea simptomelor și reluarea stilului de viață, urmând sfaturile nutriționale ale medicului specialist. De la prima vizită la medicul diabetolog acesta va deveni un partener de drum de la care poți afla tot ce ai nevoie pentru a ține sub control diabetul și pentru a-ți adapta stilul de viață.

Lista Medici Diabetologi

Optează pentru cea mai bună îngrijire oferită de medicii diabetologi din echipa Global Medical Health:

Abonează-te la newsletter

whatsapp icon